Wednesday, February 25, 2009

kek batik



resepi ni turun dari kawan masa sekolah menengah dulu, yuni.. aku masih ingat lg resepi hang smpi hari ni;)

bahan2
200gm butter
2 cawan milo
1 cawan nestum
1 tin kecil susu pekat manis(kalo kt sini guna morinaga tu)
1 cawan air suam (kalo guna tin susu tadi pun ok.. cuci bersih2 baki susu tu sgn air suam ni, tak membazir)
3 biji telur saiz L
1 bungkus biskut marrie.. 350gm
cara2
1) satukan milo, nestum dan susu pekat manis, tuangkan air suam kacau rata.. dalam bekas lain pukul sedikit telur. lepas tu satukan telur dgn milo td.
2) masak di atas api yg perlahan, bila dah mula panas, masukkan butter.. eloknyer butter tu di potong saiz kecil skit dulu.. supaya dia cepat cair.
3) bila butter dah cair.. teruskan kacau dan tunggu sehingga adunan tu agak pekat.. sampai dia nampak cam berkilat dan meletup letup gelembung udara.
4) lepas tu masukkan biskut marrie yg dah di bahagi 2. gaul rata
5) masukkan dlm bekas atau loyang, tekan2 dan padatkan dengan tangan yg dah bungkus plastik(supaya tak panas). dan simpan tempat sejuk.. simpan lebih dari 2 jam supaya dapat hasil yg lawa bila di potong


No comments:

Post a Comment