bahan2
1kg daging(rebus dulu dgn skit garam dan kayu manis bunga cengkih)
setengah labu bawang besar dicincang
10 ulas bawang putih di kisar(sapa2 yg pakai bawang baticrom tu.. 2 sudu ok)
15 tangkai cili kering di kisar(atau sapa2 yg dh wat stok siap2.. amik 2 sudu besar)
3gm ketumbar (kalo malas nk timbang..ambik pakai sudu kecik.. dlm 1 sudu)
3gm jintan manis
3gm jintan putih
10biji buah keras(saya tak letak, sebab tak ada dlm stok)
125ml kicap pekat
125 gm gula merah
3 sudu makan kerisik
3biji buah pelaga
3kuntum bunga cengkih
2batang kulit kayu manis
250ml santan
garam secukup rasa
500ml air rebusan daging
minyak utk menumis..
cara memasak:
1)tumis bahan2 rempah dan bahan kisar sehingga berbau harum
2) kemudian masukkan air rebusan dan daging
3) masukkan gula merah, kerisik kicap pekat dan santan.
4)perasakan dengan garam dan maska sehingga kuah pekat
5) sedia utk dihidangkan
assalamualaikum
ReplyDeletesalam kenal dari saye budak indonesia
saijonya dimn,kalau saya dekat sini
mitsujou shogakou,saya kenal sama zakiah san
oo... salam kenalan.. ;) kawan kak zakiah ye. ibu apa yer?
ReplyDelete