Monday, February 16, 2009

daging masak hitam

resepi dari majalah rasa, ni pun kes yg sama ngan nasi bukhari jugak.. hehe.. sebab dh biasa dikirimkan perencah.. tup2 perencah abis.. huru hara cari buku ler..

bahan2
1kg daging(rebus dulu dgn skit garam dan kayu manis bunga cengkih)
setengah labu bawang besar dicincang
10 ulas bawang putih di kisar(sapa2 yg pakai bawang baticrom tu.. 2 sudu ok)
15 tangkai cili kering di kisar(atau sapa2 yg dh wat stok siap2.. amik 2 sudu besar)
3gm ketumbar (kalo malas nk timbang..ambik pakai sudu kecik.. dlm 1 sudu)
3gm jintan manis
3gm jintan putih
10biji buah keras(saya tak letak, sebab tak ada dlm stok)
125ml kicap pekat
125 gm gula merah
3 sudu makan kerisik
3biji buah pelaga
3kuntum bunga cengkih
2batang kulit kayu manis
250ml santan
garam secukup rasa
500ml air rebusan daging
minyak utk menumis..

cara memasak:
1)tumis bahan2 rempah dan bahan kisar sehingga berbau harum
2) kemudian masukkan air rebusan dan daging
3) masukkan gula merah, kerisik kicap pekat dan santan.
4)perasakan dengan garam dan maska sehingga kuah pekat
5) sedia utk dihidangkan

2 comments:

  1. assalamualaikum

    salam kenal dari saye budak indonesia
    saijonya dimn,kalau saya dekat sini
    mitsujou shogakou,saya kenal sama zakiah san

    ReplyDelete
  2. oo... salam kenalan.. ;) kawan kak zakiah ye. ibu apa yer?

    ReplyDelete