Saturday, February 7, 2009

ayam goreng madu berempah




hari ni ada party skit;) utk kawan yg nk balik ke iran.. sayonara party utk dia... menu utama nasi bukhari dengan kawan2nya.. antara lauk.. masak ayam goreng madu berempah.. from RASA DIS 2008


BAHAN2

1/2 ekor ayam di potong sederhana (saya guna paha ayam 1kg)

garam secukupnya

10gm serbuk kunyit (saya agak2 sendiri jer;)

1 sudu makan rempah kari

3 ulas bawang putih (kisar)

2cm halia (kisar)

15 biji cili kerign (kisar ) atau 2 sudu makan cili serbuk

1 biji bawang besar (hiris bulat)

3 sudu makan madu

50gm gula merah

4 sudu makan sos tomato


CARA MEMASAK

1. perap paha ayam dengan bawang putih, serbuk kari, serbuk kunyit, halia, dan garam selama 30minit.

2. sebelum di goreng.. ketuk2 ayam utk asingkan bahan perapan. goreng jgn terlalu garing.

3. untuk sos, ambil bahan perapan tadi dan tumis dengan cili kering/serbuk sehingga pecah minyak.

4. masukkan sos tomato, madu, gula merah, dan air.. kacau sebati.

5. masukkan ayam dan bawang besar kacau sampai bawang layu.

6. siap:)


No comments:

Post a Comment