Tuesday, February 3, 2009

kek colat gajus





bahan A
125 gm marjerin
200gm gula castor
3 biji telur
bahan B
50gm serbuk koko
200gm tepung gandum
1 st soda bikarbonat
1 st serbuk penaik
bahan c
100gm gajus (bakar dan kisar) kalo malas bakar.. cari yg dh siap di jual utk org makan begitu saja.
bahan D
200ml susu segar
50ml whip cream
bahan krim coklat
150gm coklat masak
75ml whip cream(takde boleh pakai susu segar.. saya pernah cuba.. jadi gk walaupun tak likat sgt)
buat kaedah double boiler... masak coklat atas periuk kecik yg di letak di atas kuali berisi air (kuali yg dok atas api)...
cara2
1. pukul majerin dan gula kastor sampai putih.. masukkan telor satu persatu
2. ayak bahan B dan satukan dengan bahan C.
3. Masukkan adunan B dan C td berselang seli dgn bahan D sehingga habis. gaul rata
4. Masukkan kek dalam acuan dan bakar pada suhu 160 selama 45 minit atau sehingga masak
5. sejukkan sebentar (tak sejut sgt pun ok) dan hias dgn krim coklat




No comments:

Post a Comment