Tuesday, February 3, 2009

home made burger saijo

resepi bun ambik dari yani@myresepi


Bahan-bahan ( 6 biji )
250g tepung roti
15g butter
20g gula
4g garam
1 biji telur
170ml susu( jumlah sukatan susu campur dgn 1 biji telur)
1 sudu kecil(3g) dry yeast
------------------------------------
bijan secukupnya
Cara-cara
Masukkan semua bahan-bahan kecuali bijan ke dalam breadmaker. Pilih untuk buat doh. On kan.
Bila dah siap, keluarkan dr breadmaker. Tumbuk-tumbuk utk keluarkan angin. Bahagikan kepada 6. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
Ambik sebiji roti. Tekan-tekan untuk keluarkan angin. Buat semula bentuk bulat. Ulang sampai habis. Biarkan roti naik 2 kali ganda.
Sapu/semburkan permukaan roti dengan air. Kemudian taburkan bijan. Bakar dengan suhu 180C selama 12-13 minit



menjadi jugak bun ni... tq tauke myresepi:)



burger dia campuran daging mince, serbuk lada hitam, bawang besar cincang, sedikit tepung gandum, telor putih. campur sekali dan bentuk2kan bulat leper... bakar dlm oven guna fungsi toaster, atau goreng atas kuali.

No comments:

Post a Comment