Tuesday, March 3, 2009

lemon meringue pie




bahan2

pie
1 cawan tepung gandum + sedikit tepung lagi utk menguli hingga jadi doh
1/2 cawan shortening atau marjerin
1/4 cawan air sejuk

filling
1 3/4 cawan air
1 3/4 cawan gula
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu makan kulit lemon parut (biasanya dari 2 biji lemon)
1/2 cawan perahan jus lemon (biasanya dari 2 biji lemon)
1/4 cawan butter
4 biji kuning telur

meringue
4 biji putih telur
1/2 sudu teh cream of tartar
1/2 cup of sugar


cara-cara membuatnya

1) untuk membuat pai.. campurkan kesemua bahan dan uli hingga menjadi doh. canai di atas papan pencanai hingga tebal lebih kurang 4mm. perlahan lahan letak di atas bekas pai. tekan2 dengan garfu bagi memecahkan gelembung udara. bakar pada suhu 210 selama 13minit.
2) sementara itu, utk membuat filling nya... campurkan air, tepung jagung dan gula, masak di atas api perlahan sambil kacau, apabila nampak agak likat, masukkan jus lemon, parutan kulit lemon, telur kuning dan butter. kacau secepat mungkin . dah sebati.. boleh la tutup api.
3) biarkan sejuk seketika.. utk membuat meringue.. campurkan semua bahan meringue.. putar menggunakan mixer sehingga putih dan ringan.. ada tanduk jika di angkat pemutar tu.
4) then... apabila pie dah siap.. keluarkan dari oven.. letakkan filling, dan tutup dengan meringue..
5) bakar semula pada suhu 210 selama 5 minit.
6) sedia utk dihidangkan.


Photobucket


Photobucket


2 comments:

  1. waaa..sedap!!!nk kena try buat la nampaknya..thanks kakpah for sharing this...yummyyyyyyy!!!

    ReplyDelete