Friday, March 6, 2009

mushroom chicken soup

bahan2
500ml susu segar
3 sudu besar penuh tepung gandum
750ml air
1 kiub pati ayam
300grm cendawan butang slice
300gm ayam potong kiub(boneless)
lada sulah
garam
parsley chop kering(optional)

cara2
1) masak ayam potong kiub bersama air dan kiub pati ayam sehingga ayamnya masak.
2) dalam periuk lain, masak pula susu segar dan tepung gandum. pastikan periuk cukup tebal supaya susu tidak cepat hangit. kacau sentiasa dan gunakan api medium heat. agak2 dah pekat.. taburkan lada sulah, garam secukup rasa. hati2.. jgn sampai susu hangit. kalo dah hangit, buang saja... protein hangit sangat merbahaya dimakan.
3) then satukan kedua2 bahan tadi dlm 1 periuk... sup ayam ke dalam campuran susu dan tepung tadi. masak semula... kacau2 dgn whisker(pemukul telur) dan taburkan pasrley chop kering. test rasa... tambah mana yg perlu expecially garam.
4) tutup api dah sedia utk dihidangkan.


but for this recipe.. my husband told me that it could be better if i'm not put in the chicken.. ganggu katanya... biar cendawan saja sudah memadai.. so it's up to you..




No comments:

Post a Comment