Saturday, April 18, 2009

puding coklat bersos




hmm.. dulu slalu beli puding ni kt param utm, tmn u, tmn teratai dll lah area jb skudai tu. zaman tu.. dak2 utm panggil pasar ramadhan ni sbg param(pasar ramadhan). satu bekas bulat kecik tu (bekas yg dok jual taufufa tu) rm1. kalo tgk mewah dgn buah skit dia letak harga rm1.50. skarang ni tak tau la berapa harga dia ek. tp yg tu puding kastad biasa.. tak letak coklat..

resepi ni oleh : Nor aini adnan
majalah : kompilasi hidangan desert keluaran karangkraf

tapi dh ubah skit sebab sos dia nampak macam sikit.. memandangkan saya n husband dua2 budak utm. hehe.. terkenang plak komplen kami masa dulu2... "awat la sos dia sikit sgt" hehe.. paham2 jelahkan .. org meniaga. so bila buat sendiri ni.. ada la peluang bykkan sos,


bahan2 puding
500 susu segar
125 gula kastor
90 tepung kastad
50gm coklat masakan
1 st esen vanila

bahan2 sos
300gm buah2 campuran (1 tin)
200 ml susu sejat
200ml air
200ml susu segar
+ baki air buah dlm tin
1 sudu makan tepung kastad
5 sudu makan gula

cara membuatnya
1) utk puding... campurkan semua bahan dan didihkan di atas api sederhana (gunalah periuk yg tebal di bawahnya supaya tak cepat hangit). sentiasa kacau sehingga dia nampak likat skit.. meletup letup keluar gelembung udara... hah.. kalo dh mcm tu maknanya dh ok la. letak dlm acuan dan biarkan sejuk dan ia akan beku sendiri.
2) utk sos... didihkan semua bahan kecuali buah campuran (yang dh diasingkan dari airnya). gunakan api sederhana. kemudian angkat dan satukan dengan buah campuran. letakkan puding yg dah sejuk dan bolehla disiram dgn sos. terpulang la nk makan masa sejuk atau masa panas.

No comments:

Post a Comment