Wednesday, May 13, 2009

satay saijo


buat utk barbeku 2 mggu lepas, copy gambar dari kak amy;) tumpang ye kak.. sebab sendiri tidak sempat amik gambar satay

bahan2
4 batang serai @ lemon grass
2cm lengkuas @ galangal
3 sudu makan serbuk kunyit @ tumeric powder
2 sudu makan honey
1 sudu makan serbuk gula merah
1 sudu makan ginger paste ( 1inci halia hidup)
1st garlic paste ( 2 ulas bawang putih)
2 st garam
1 labu bawang besar
1/2 cawan minyak masak

bahan2 ni utk 2kg ayam jenama sadia yg boneless tu.
bahan2 boleh diubah mengikut sesuai rasa masing2.. yang penting tu ingredient.. mesti ada galangal, lemon grass, tumeric, salt, sugar, ginger, garlic, onion...


cara2..

1) potong2 serai kepada bahagian yg kecil sedikit.. 1 cm 1cm 1cm, begitu juga lengkuas, bawang, dan halia. blend semua skali dengan minyak, kalo tak cukup bahan cecair lg.. tambah la air sedikit.
2) satukan bahan blend td dgn bahan2 lain, madu, gula, garam dll yg masih tak di campur.
3) cuci dan potong ayam kepada kiub kecil2. kulit ayam di asingkan, terpulang ler nk goreng ker apa ker. campurkan bahan perap satay td kepada ayam. perap semalaman di dlm peti sejuk.
4) esoknyer boleh la cucuk satay pada batang satay dan bakar..

resepi ini bukanlah yg terbaik.. just panduan bahan apa nk gune jer;)